Boijer, Karl Edvard

Boijerin talon rakentaja, 1869–1934

Boijerin veljekset Karl Edvard ja Oskar Johannes ostivat 1900-luvun alussa Luolajan tilallisilta huvilatontit Alajärven rannalta. Kolmas veljes Aksel rakensi huviloille johtavan tien Kolkanmäen kinkaman yli. Oskar rakensi huvilansa Tervaniemeen ja Karl Edvard tien toiselle puolelle Loimalahteen.

Karl Edvardin toinen vaimo Edith myi Loimalahden huvilan vuonna 1955 seurakunnalle. Huvila on nykyisin vuonna 1971 rakennetun Loimalahden leirikeskuksen alueella ja tunnetaan Boijerin talona. Paikkakunnan nuoret ovat kuulleet vuosikymmenten varrella lukuisia versioita huvilaan liittyvistä kummitustarinoista. Tervaniemi myytiin 1970-luvulla Hämeenlinnan kaupungille. Alajärven Tervaniemen, Loimalahden ja Sammonlahden seudulla on mielenkiintoinen 1900-luvun alun huvilakulttuurin keskittymä, vaikka vanhoja huviloita onkin vain muutama.

Karl Edvard Boijer tunnettiin monenlaisen vanhan tavaran keräilijänä, mitä varten hän rakensi kymmeniä piharakennuksia varastoikseen. Boijer kulki varastoillaan suojeluskunnan lippalakki päässään. Lakki oli takaraivolla silloin kun hän oli hyvällä tuulella, mutta edessä silmillä, kun hän oli äkäinen.

Kulttuuripolut

Kortteli

  • 11Kortteli 11

Boijer, Karl Edvard

Boijerin talon rakentaja, 1869–1934

Lue lisää