Toivola, Harald

kotiseutumies, 1889–1975

Asioitsija, kotiseutumies Harald Toivola (alk. Lindeman) oli syntyperäinen hämeenlinnalainen. Toivola joutui jo alle 20-vuotiaana sijaiskärsijänä vankeuteen Hämeen Voima -sanomalehden, jossa hän oli toimittajana, saatua tuomion majesteettirikoksesta. Ensimmäisen maailmansodan aikana hän oli jääkärivärväri ja lähti vuonna 1916 itsekin Saksaan koulutukseen; siellä hän kuitenkin joutui vaikeuksiin, ja siirrettiin siviilitöihin. Hän ei osallistunut myöskään taisteluihin Suomen sisällissodassa 1918.

1920-luvulla Toivola toimi näkyvästi sisällissodan hävinneiden punaisten oikeuksien puolesta, puolustaen etenkin näiden oikeutta pystyttää hautamuistomerkkejä, ja sai 1920-luvun puolivälissäkin vankeustuomion laittomaksi väitetyn muistomerkki-rahankeräyksen järjestämisestä.

Toisen maailmansodan jälkeen hän osallistui Hämeenlinnan kunnallispolitiikkaan olleen valtuuston jäsen (SKDL) yli 20 vuotta; valtuustourallaan hän profiloitui muun muassa Ahveniston moottoriradan määrätietoisena vastustajana. Hän oli pitkään myös kulttuurilautakunnassa näkyvänä jäsenenä ja hänen aloitteestaan kaupungissa on paljastettu hyvin monia merkkihenkilöiden muistolaattoja.

Kortteli

  • 45Kortteli 45

Toivola, Harald

kotiseutumies, 1889–1975

Lue lisää