Taide muistomerkeissä

1. Enkelit
enkeli
Ensimmäisiä taideteoksia muistomerkeissä ovat kevyestä metalliseoksesta valetut enkelihahmot. Aluksi muistomerkit olivat hyvin yksinkertaisia, mutta vähitellen kivenkäsittelytaidon lisääntyessä ja töiden teettäjien varallisuuden kasvaessa alkoivat muistomerkkiin liitetyt taideteokset lisääntyä.

Pronssista veistettyjä enkelihahmoja on Ahveniston hautausmaalla neljä kappaletta. Ne ovat Atte Tarjanteen (kortteli 22), Oskari Tohkan (hänen poikansa Sakari Tohkan veistämä) (kortteli 4) ja professori Carolus Lindbergin (Matti Hauptin Itkevä enkeli, kortteli 14) ja Anshelmin tyttärien Aila Heiskasen ja Laila Marttilan (kortteli 26) muistomerkeissä.

Graniittiin hakattuna reliefinä enkeli on Juhavan (17), Serovan (35), Gråstenin (30) ja Jussi Nurmisen (1973–1987) muistomerkeissä. Nurmisen reliefin on veistänyt Tauno Savolainen. Teljon (1899–1970) muistomerkissä on ristiä syleilevä enkeli (20).

2. Ylösnousemusaiheet
boisman
Ylösnousemusaihe on kolmessa muistomerkissä. Rovasti Boismanin (1821–1880) muistomerkin muodostaa korkea ympyrän muotoinen pylväikkö, jonka keskellä on kiveys (kortteli 24). Pylväikön takaseinustalla on kivipaasi, jossa on pronssiin valettu reliefi, johon on kuvattu ihmishahmoja. Todennäköisesti kuva esittää ylösnousemusta. Muistomerkkiin on kaiverrettu teksti: Allenast hos Gud söker min själ sin ro.

Samoin kansanedustaja Kalle Myllymäen (1883–1933) muistomerkissä kuvataan ylösnousemusta, jossa on punagraniittiin kaiverrettu mies ja tuulessa taittuvia oksia (kortteli 41).

kilttiKiltin ja Maijalan sukuhaudassa (kortteli 6) on Urho Heinäsen ylösnousemusta kuvaava reliefi, jossa kaksi naista kannattelee maassa makaavaa mieshenkilöä. Hautalaitteen kulmissa on rukoilevat naishahmot ja portinpielissä sfinksit, jotka kuvaavat haudan hiljaisuutta. Muistomerkki ajoittunee 1920-luvulle.

3. Kristus
kristus_getsemanessa
Kristus-hahmo on kuvattuna kahdessa muistomerkissä. Urho Heinäsen reliefi Kristus Getsemanessa on Ananias Cavenin muistomerkissä (kortteli 9). Työ kuvaa vainajan syvää uskonnollisuutta. Timo Heikkilän muistomerkin edessä on pronssista veistetty Kristus (kortteli 26).

4. Muotokuvareliefit
caven_ca
Muotokuvareliefejä on Ahveniston hautausmaalla kuusi kappaletta. Pronssista valetut ovat lääninarkkitehti Carl Alfred Cavenin (kortteli 20), lääninmaanmittari Knut Harald Lindhin (kortteli 27) muistomerkeissä ja taidemaalari Erkki Mikkolan muistomerkissä (kortteli 52). Lindhin muotokuvan on valmistanut J. Mäntynen. Mikkolan reliefi on hänen veljensä Paavo Mikkolan valmistama jälkivalos 1950-luvulla tehdystä alkuperäistyöstä.

Kiveen hakatut muotokuvareliefit ovat kenraalimajuri Kaarlo Ilmari Wiljasen (kortteli 32), jalkaväen kenraali Kaarlo Heiskasen (kortteli 32) ja Larin-Kyöstin (kortteli 11). Heiskasen muotokuvan on valmistanut Kalervo Kallio ja Larin-Kyöstin Urho Heinänen. Vapaussodassa kaatuneen kanttori Kalle Pietilän haudalla on hänen kokovartaloreliefinsä (kortteli 35).

5. Antiikin aiheet
nylund_israel
Antiikin aiheista on saanut vaikutteita poliisi Israel Nylundin (1872–1906) pahoin vaurioitunut muistomerkki. Muistomerkissä on pylvääseen nojaava naishahmo ja se on valmistettu valkoisesta marmorista. Reunassa näkyy merkintä J. Sch… (Scheiding). Marmoripatsas on irronnut jalustaltaan, jossa on kaiverrettuna Israel Nylundin nimi, ja sijoitettu hiukan eri kohtaan osastossa. Nylund muutti vaimonsa kanssa Hämeenlinnaan vuonna 1899. Täällä heille syntyi kolme lasta, joista kaksi vanhinta kuoli noin vuoden vanhana ja nuorin kuukauden ikäisenä. Nuorimman lapsen kuoleman jälkeen myös vaimo kuoli pian. Seuraavana vuonna olikin jo Israel Nylundin vuoro.

vestan_neitsytHeleniuksen käsityöläis- ja nahkatehtailijasuvun muistomerkki sijaitsee sankarihaudan läheisyydessä. Punagraniittiseen lohkoreunaiseen pystykiveen on veistetty Vestan neitsyen korkokuva. Hautaa ympäröi kettinkiaitaus, jonka matalat kulmapylväät ovat myös punaisesta graniitista ja niiden pintaan on hakattu kukkakuvio. Vastaavanlaisia pylväitä ei ole millään muulla haudalla Hämeenlinnassa.

Korrin perheen kivessä on kiven pintaan kuvattu viisas neitsyt, joka kannattelee lamppua (kortteli 8).