Ahtola, Taisto

professori, taidemaalari, 1917–2000

Kymmenvuotiaasta Hämeenlinnassa asunut Taisto Ahtola kouluttautui kansakoulunopettajaksi, mutta teki elämäntyönsä taiteen parissa. Omassa taiteessaan hän maalasi aluksi raskaista sotakokemuksista kummunneita töitä, myöhemmin keskeiseksi teemaksi nousivat maisemat ja luonnonilmiöt, 1970-luvulta lähtien ihmisfiguurit ja erilaiset kuviot.

Taiteellisen työnsä ohella Ahtola oli merkittävä taidevaikuttaja ollen mukana monissa kuvataidejärjestöissä ja toimikunnissa, kuten Suomen Taiteilijaseuran, Suomen Pohjoismaisen Taideliiton sekä Suomen Taideakatemian hallituksessa. Hän oli myös luomassa Hämeenlinnan taidemuseosta merkittävää alan laitosta: hän oli sen ensimmäinen intendentti 1950-luvun alusta eläkkeelle siirtymiseensä (1980) saakka. Suhteidensa ansiosta hän onnistui merkittävästi kartuttamaan museon kokoelmia. Hän myös toi museota lähelle ihmisiä korostaen taidekasvatuksen tärkeyttä taidemuseotyön osana.

Taisto Ahtolalle myönnettiin Pro Finlandia mitali 1967 ja hän sai 1974 professorin arvonimen. Ahtolan puoliso, taidemaalari Rakel Ahtola (o.s. Koskinen, 1921–2008) maalasi etenkin hämäläisiä maisemia.

Kulttuuripolut

Kortteli

  • 16Kortteli 16

Ahtola, Taisto

professori, taidemaalari, 1917–2000

Lue lisää