Alanko, Johan Ferdinand

nahkatehtailija, 1855–1919

Tehtailija Johan Ferdinand Alanko (alk. Ahlgren) kuuluu Hämeenlinnan varhaisemman teollisuuden merkkimiehiin. Hän ryhtyi harjoittamaan isänsä tavoin nahkurintointa, perinteistä hämeenlinnalaisammattia, ja perusti oman liikkeen 1880. Alanko laajensi liikettään vuosien mittaan, ja 1910-luvun alussa liike siirtyi suuriin, ajanmukaisiin tiloihin Keinusaarelle Hämeenlinnan Verkatehtaan naapuriin. Täällä nahkurinliike erikoistui ja perustettiin Hämeenlinnan Kenkätehdas Oy, joka toimi Keinusaarella 1960-luvun puoliväliin saakka, jolloin se lopetettiin.

J. F. Alanko oli myös merkittävä kunnallismies ja oli kaupunginvaltuuston jäsen muutamaa vuotta lukuun ottamatta ajanjakson 1887–1918 sekä kaupungin Käsityöläis- ja tehdasyhdistyksen merkittävimpiä toimijoita. Hän kuului myös vuonna 1910 kielikiistojen takia perustetun Hämeenlinnan toisen säästöpankin, Hämeenlinnan Suomalaisen Säästöpankin, perustajiin ja oli myös sen ensimmäinen hallituksen puheenjohtaja.

Testamentissaan Alanko puolisonsa Rosan kanssa lahjoitti 70 000 markkaa Hämeenlinnan kaupungille jaettavaksi stipendeinä.

Kulttuuripolut

Kortteli

  • 6Kortteli 6

Alanko, Johan Ferdinand

nahkatehtailija, 1855–1919

Lue lisää