Alanko, Matti

kunnallisneuvos, kieltolain kannattaja, 1889–1963

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, vt. kaupunginjohtaja, kunnallisneuvos Matti Alanko oli merkittävä kunnallismies, joka vaikutti kaupunginvaltuustossa 37 vuotta (1921–1958), mikä on Hämeenlinnan kolmanneksi pisin valtuustoura Arvi A. Kariston ja Aimo Vihervuoren jälkeen.

Sosialidemokraatteihin lukeutunut Alanko oli kaupungin johtava kunnallinen vaikuttaja toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä: hän oli kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja 1944–1950, sen puheenjohtaja 1950–1958 ja vielä valtuustouransa jälkeen hänet valittiin kahdeksi vuodeksi vt. kaupunginjohtajaksi kaupunginjohtaja Tapio Hirvisuon vakavan sairauden ajaksi.

Siviiliauransa Alanko loi kirjapainoalalla ollen vuosikymmenet Hämeen Kansa -lehden kirjapainonjohtaja ja lopulta toimitusjohtaja. Hän vaikutti myös muun muassa Osuusliike Hämeen hallintoneuvostossa, Hämeenlinnan Kansalaisopiston johtokunnan monivuotisena puheenjohtajana sekä kaupungin sosiaalilautakunnassa.

Kieltolain aikana hän oli sen näkyvimpiä kannattajia kaupungissa ja teki henkilökohtaisestikin raittiuslautakunnan jäsenenä kotietsintöjä pirtukaupan kitkemiseksi Hämeenlinnasta. Alangon kotikaupunginosassa Kaurialassa Peltokadun nimi muutettiin 1979 Matti Alangon kaduksi. Hän sai kunnallisneuvoksen arvon 1949.

Kortteli

  • 2Kortteli 2

Alanko, Matti

kunnallisneuvos, kieltolain kannattaja, 1889–1963

Lue lisää