Koskimies, Kaarlo

suomentaja, 1851–1918

Filosofian tohtori, lehtori ja suomentaja Kaarlo Koskimies (alk. Forsman) syntyi Pihlajavedellä Keski-Suomessa, mutta toimi lähes koko työuransa Hämeenlinnassa. Hän oli vuodesta 1876 lehtorina Hämeenlinnan normaalilyseossa, ja jäi Hämeenlinnaan lyseon latinan ja kreikan opettajaksi normaalikoulun siirtyessä Helsinkiin.

Hän suomensi ensimmäisenä monia maailmankirjallisuuden merkkiteoksia kuten Odysseian kaksi ensimmäistä runoa (jotka julkaistiin Hämeenlinnan normaalilyseon vuosikertomuksessa), Platonin teoksia ja Goethen Faustin. Käännöksiä on pidetty uraauurtavina, vaikka niiden kieli osoittautuikin nopeasti vanhentuneeksi ja monet teoksista käännettiin pian uudelleen. Koskimies oli myös innokas suomalaisuusmies.

Koskimiehen puoliso Verna (o.s. Limón, 1860–1945) oli Hämeenlinnan Marttayhdistyksen perustajajäsen ja kaupunginvaltuuston ensimmäinen naisjäsen naisten saatua vuoden 1919 kunnallisvaaleissa vaalikelpoisuuden; hänen valtuustouransa jäi kuitenkin vain vuoden mittaiseksi hänen muutettuaan Helsinkiin.

Kaarlo ja Verna Koskimiehen poika viulutaiteilija Eero Koskimies (1897–1959) soitti pitkään alttoviulua Helsingin kaupunginorkesterissa ja Radio-orkesterissa. Hän sai Pro Finlandia -mitalin 1956.

Kortteli

  • 18Kortteli 18

Koskimies, Kaarlo

suomentaja, 1851–1918

Lue lisää