Myllymäki, Kalle

kansanedustaja, 1883–1933

Teiskossa syntynyt Kalle Myllymäki muutti nuorena miehenä Amerikkaan, mutta palasi Suomeen ja vaikutti Hämeenlinnassa vuodesta 1919 lähtien. Hän oli sisällissodan jälkeisenä aikana merkittävin sosialidemokraattinen vaikuttaja kaupungissa. Hän oli myös eduskunnan jäsen 1922–1933 ja käytti siellä monia tiukkoja puheenvuoroja etenkin punaisten puolella 1918 taistelleiden oikeuksista hautamuistomerkkeihin, mistä Hämeenlinnassakin kiisteltiin pitkään ja kovaäänisesti. Eduskunnassa häntä pidettiin yhtenä sosialidemokraattisen puolueen merkittävimmistä edustajista, ja hän kuuluikin moniin keskeisiin valiokuntiin ja oli myös Suuren valiokunnan puheenjohtajana.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston jäsen hän oli vuodesta 1921 ja ehti toimia muutaman vuoden kaupunginhallituksessakin ennen äkillistä kuolemaansa. Myllymäki osallistui myös lukuisten työväestöä lähellä olleiden yritysten toimintaan: hän oli sanomalehtiyhtiö Hämeen Kansan toimitusjohtaja, Osuusliike Hämeen hallituksen puheenjohtaja sekä vaikutti keskeisesti siihen, että Helsingin Työväen säästöpankki perusti konttorin Hämeenlinnaan.

Tiukoista poliittisista erimielisyyksistä huolimatta edistyspuolueen äänenkannattaja Häme antoi muistosanoissaan Myllymäelle tunnustusta: ”Hänelle oli ominaista lämmin paikallispatrioottinen henki. Taistelun tuoksinassakin hänellä säilyi sydämen hyvyys ja mielen rehtiys myös vastustajia kohtaan”.

Kortteli

  • 41Kortteli 41

Myllymäki, Kalle

kansanedustaja, 1883–1933

Lue lisää