Noro, Leo

työterveyden edistäjä, 1915–1980

Hämeenlinnassa syntynyt ja Hämeenlinna lyseosta ylioppilaaksi valmistunut Leo Noro muutti opiskeluaikanaan pois kaupungista, ja teki mittavan lääkärin- ja lääkintöhallinnon uran. Lääketieteen tohtoriksi jo 26-vuotiaana kesken jatkosotaa väitellyt Noro toimi vuodesta 1950 kahden vuosikymmenen ajan Työterveyslaitoksen johtajana ja sen jälkeen 1970–1978 Lääkintöhallituksen pääjohtajana.

Leo Noron sanotaan luoneen Suomeen työterveydenhuollon ja ammattitautien hoidon ja näiden ehkäisemisen perinteen ja julkaisi tähän liittyen muun muassa monia oppikirjoja. Tämän lisäksi hän oli tiiviisti mukana kansainvälisessä toiminnassa kuuluen muun muassa hyvin moniin YK:n alaisiin WHO:n ja ILO:n komiteoihin. Leo Noro kuului myös WHO:n hallintoneuvostoon.

Leo Noron isä kauppias August Noro (1886–1961) oli rengin poika Janakkalan Konttilan kartanosta. Hän aloitti liikemiehen uransa 16-vuotiaana Tampereella, josta siirtyi parikymppisenä Hämeenlinnaan harjoittamaan sekä tukku- että vähittäiskauppaa. Hän oli miltei koko uransa perinteisen hämeenlinnalaisen tukkukaupan Lindqvist & Fredrikssonin ja sen seuraajien palveluksessa, lopulta vuodesta 1937 lähtien johtajana, jossa tehtävässä oli kuolemaansa saakka.

Noro omisti useita maatiloja Hämeenlinnan maalaiskunnassa, Hattulassa ja Rengossa, mutta oli kiinnostunut myös kaupunkilaisesta elämänmuodosta: hän oli pitkään Hämeenlinnan talonomistajayhdistyksen puheenjohtaja.

Kortteli

  • 18Kortteli 18

Noro, Leo

työterveyden edistäjä, 1915–1980

Lue lisää