Peltonen, Aku

näyttelijä, 1886–1954

Pälkäneen Onkkaalasta kotoisin ollut Karl August (Aku) Peltonen oli maailmansotien välisenä aikana Hämeenlinnan nimekkäin näyttämötaiteen edustaja, joka toimi joitain vuosia myös Hämeenlinnan Työväennäyttämön johtajana.

Etenkin koomisissa osissa, kuten Nummisuutarin Eskona tai Jeppe Niilonpoikana loistanut Peltonen voitti yleisön puolelleen niin, että nämä joskus suorastaan räjähtivät nauruun suunnilleen jokaisen Peltosen repliikin jälkeen – mutta joskus arvostelijat olivat sitä mieltä, että Peltosen olisi syytä paneutua enemmän roolihahmonsa sielunelämään ”eikä panna niin paljon omiaan”.

Aku Peltonen sai ensimmäisenä suomalaisena amatöörinäyttelijänä Pro Finlandia -mitalin 1952. Peltonen oli myös kuvanveistäjä Lauri Leppäsen mallina tämän muotoillessa Aku-patsaan, jota edelleen Hämeenlinnassa vuosittain jaetaan merkittävistä teatteriansioista.

Peltonen esiintyi myös ahkerasti elokuvissa: kaikkiaan hänelle kertyi niissä vuosien 1937 ja 1948 välillä 32 roolia, etenkin Teuvo Tulion ohjaamissa elokuvissa. Hän oli koko elämänsä ajan amatöörinäyttelijä; varsinaisen leipänsä hän hankki aluksi muun muassa jäänsahaajana ja pika-ajurina, loppuvuosinaan kalakauppiaana.

Kulttuuripolut

Kortteli

  • 18Kortteli 18

Peltonen, Aku

näyttelijä, 1886–1954

Lue lisää