Rytkönen, Enok

kirjakauppias, valokuvaaja, 1874–1960

Kontiolahdella Pohjois-Karjalassa pappisperheeseen syntynyt Enok Rytkönen toimi 1800-luvun loppuvuosina kirjakauppa-apulaisena Viipurissa, kunnes siirtyi Hämeenlinnaan ja perusti tänne oman liikkeen vuonna 1900. Rytkösen kirjakauppaa hän piti kuolemaansa saakka, eli kuuden vuosikymmenen ajan, vuodesta 1911 torin laidassa lääninhallituksen talon vieressä sijainneessa kivitalossaan. Myös Suomen kirjakauppiasyhdistyksessä – jota hän oli perustamassa – hän toimi yli puoli vuosisataa ja oli sen puheenjohtaja yli 20 vuotta.

Leipätyönsä ohella Rytkönen tuli tunnetuksi monella muullakin alalla. Hän oli kaupunginvaltuutettu lähes yhtäjaksoisesti ajan 1905–1924. Hämeenlinnan suojeluskuntaan hän kuului aktiivina koko sen toiminta-ajan, ja osallistui vielä 65-vuotiaana Karjalan Kannaksen linnoitustöihin 1939.

Kirjakaupassaan Rytkönen myi myös valokuvaustarvikkeita, ja valokuvaajana hän on itsekin jättänyt merkittävän jäljen Hämeenlinnan kulttuurihistoriaan tallentaen vuosikymmenten ajan erilaisia tapahtumia kaupungissa ja sen ympäristössä. Erittäin laaja ja hyvin järjestetty noin 20 000 kuvan valokuvakokoelma on sittemmin siirtynyt Hämeenlinnan kaupunginmuseon kokoelmiin.

Etenkin maailmansotien välisenä aikana Rytkönen oli myös innokas kulttuuritapahtumien järjestäjä, joka organisoi Hämeenlinnaan konserttikiertueita ja kiertävien näytelmäseurueiden esityksiä. Uinti, ja erityisesti tuohon aikaan harvinainen – ja kaupunkilaisten kiinnostuksella seuraama – avantouinti, olivat Rytkösen harrastuksia läpi elämän. Uintimatkalla hän myös menehtyi 86-vuotiaana. Hänen kuoltuaan häntä mainittiin eri yhteyksissä ”viime aikojen tunnetuimmaksi hämeenlinnalaiseksi”.

Kortteli

  • 24Kortteli 24

Rytkönen, Enok

kirjakauppias, valokuvaaja, 1874–1960

Lue lisää