Skogster, Anders Gustaf

kauppaneuvos, 1866–1952

Kauppaneuvos Anders Gustaf Skogster jäi varhain orvoksi ja muutti 14-vuotiaana kotipitäjästään Tuusulasta Hämeenlinnaan aloittaen liikeuransa juoksupoikana. Vuonna 1895 hän osti veljeltään Felixiltä sekatavarakaupan, jonka toimintaa hän laajensi jatkuvasti. Vuonna 1906 hän rakennutti Hämeenlinnan keskustaan uudenaikaisen tavaratalon, joka oli ensimmäisiä Suomessa niin toiminta-ajatuksensa (osastojako) kuin rakenteensa puolesta: siinä oli rautabetonista valetut välipohjat.

Hän kehitti liikettä määrätietoisesti sekä suuntaamalla toimintaa ympäröivälle maaseudulle – sivuliikkeitä oli Riihimäellä, Harvialassa, Iittalassa ja Valkeakoskella – että laajentamalla liikkeen tuotevalikoimaa ruoka- ja tekstiilitavaroista monenlaisiin rakennusalan tarvikkeisiin. Hän oli myös kiertävän myymälätoiminnan uranuurtajia harjoitettuaan kauppaa Vanajaveden eri satamissa kiertäneestä aluksestaan, harjoitti laivanvarustusta ja omisti myös Leteensuon turvepehkutehtaan. Kauppaneuvoksen arvon Skogster sai 1919.

Laajoista liiketoimistaan huolimatta Skogsterilla oli aikaa myös järjestö- ja kunnalliseen toimintaan. Hän oli Hämeenlinnan kauppaseuran pitkäaikainen puheenjohtaja, ja sai rahalahjoituksellaan aikaan ratkaisevan sysäyksen Hämeenlinnan kauppakoulun perustamiseksi vuonna 1919. Skogster teki myös yhden Hämeenlinnan historian pisimmistä urista kunnallishallinnossa: hän oli kaupunginvaltuutettu lähes kolmen vuosikymmenen ajan vuosien 1906 ja 1936 välillä ja pitkäaikainen jäsen monissa kaupungin lautakunnissa, toimikunnissa ja komiteoissa. Hän kuului myös Hämeenlinnan suojeluskunnan esikuntaan käytännössä koko sen toiminta-ajan, vuodet 1920–1944.

Kortteli

  • 28Kortteli 28

Skogster, Anders Gustaf

kauppaneuvos, 1866–1952

Lue lisää