Suolahti, Ernesti

everstiluutnantti, 1873–1947

Everstiluutnantti Ernesti Suolahti (alk. Palander) kuului Palanderin tiedemiessukuun: yksi Suomen merkittävimmistä historiantutkijoista kautta aikojen, professori Gunnar Suolahti, oli hänen kaksoisveljensä, ja hänen veljiään olivat myös Helsingin yliopiston rehtorinakin toiminut professori Hugo Suolahti ja puolustusvoimien ylilääkäri, professori Eino Suolahti.

Ernesti Suolahti tuli ylioppilaaksi Hämeenlinnan lyseosta 1894 ja valmistui voimistelunopettajaksi 1896. Lyseon voimistelunopettajana hän oli vuoteen 1918, jolloin siirtyi Suojeluskuntajärjestön palvelukseen. Hän toimi Hämeenlinnan suojeluskuntapiirin piiripäällikkönä ja suoritti 1920-luvun lopulla aktiiviupseerin tutkinnon.

Hän oli Lapuan liikkeen aktiivinen kannattaja, ja Mäntsälän kapinan aikana 1932 hän oli hetken tapahtumien keskipisteessä piiloteltuaan liikkeen johtomiehiä kuten Vihtori Kosolaa. Hän saikin lyhyen vankeusrangaistuksen avunannosta kapinaan ja joutui väistymään piiripäällikön virasta. Myöhemmin hän oli IKL:n näkyvimpiä edustajia Hämeenlinnassa.

Päätöidensä ohella Suolahti toimi sivutoimisena Hämeenlinnan kirjastonhoitajana yli 30 vuotta ja kirjoitti useita Hämeenlinnan historiaan liittyviä teoksia. Hänen puolisonsa Aino (1883–1965) toimi lottajärjestön johtopaikoilla ja oli Hämeenlinnan Naisyhdistyksessä vaikuttamassa keskeisesti yhdistyksen 1915–1951 toimineen keuhkotautiparantolan perustamiseen Sairioon.

Kortteli

  • 40Kortteli 40

Suolahti, Ernesti

everstiluutnantti, 1873–1947

Lue lisää