Tarjanne, Atte

päätoimittaja, kauppakoulun johtaja, 1862–1922

Toimittaja, kauppakoulun johtaja Atte Tarjanne (alk. Törnqvist) toimi sekä sanomalehtimiehenä että opettajana. Hän oli 1800-luvun lopulla Tampereen työväenyhdistyksen puheenjohtaja, mutta kääntyi nuorsuomalaiseksi työväenliikkeen sosialistisen suuntauksen vahvistuttua. Hämeenlinnaan Tarjanne tuli vuonna 1909 nuorsuomalaisen Hämetär-lehden päätoimittajaksi, jossa käytti ajoittain räväkkää kieltä kiivaillessaan kaupungin toisten lehtien – vanhasuomalaisten Hämeen Sanomien ja sosialistien Hämeen Voiman – linjoja vastaan. Päätoimittajan tehtävää hän hoiti lehden lopettamiseen, vuoteen 1919 saakka – sen seuraajan Häme-lehden palvelukseen Tarjanne ei enää ryhtynyt, vaan siirtyi päätoimisesti opettajan uralle.

Hän oli ollut opettajana elämänsä eri vaiheissa, ja Hämeenlinnaan saavuttuaan hän ryhtyi heti kauppa-apulaiskoulun johtajaksi. Kun kaupunkiin perustettiin kauppakoulu 1919, Tarjanteesta tuli sen ensimmäinen johtaja, jota tehtävää hän hoiti kuolemaansa saakka.

Tarjanteen tyttären Pirkon puoliso taidemaalari Aarno Ahtaja (1898–1978) maalasi etenkin maisemia ja kaupunkikuvia, joissa oli vaikutteita impressionismista. Hän sai Pro Finlandia -mitalin 1962.

Kortteli

  • 20Kortteli 20

Tarjanne, Atte

päätoimittaja, kauppakoulun johtaja, 1862–1922

Lue lisää